Lichtvervuiling in Drongen

Helderheid nachthemel, lichthinder in Drongen

Helderheid nachthemel in Drongen

Ook in Drongen hebben we heel wat last van lichtvervuiling... 
Niet verwonderlijk, als deelgemeente van een grote stad (Gent) en bovendien nabij sterk verlichte op- en afritcomplexen aan de E40 en R4. De dorpskern op zich is ook heel sterk verlicht. Er is dus steeds een hemelgloed (of "skyglow") zichtbaar in de buurt van Drongen...

Voor meer algemene informatie over lichtvervuiling verwijzen we graag naar de "Lichtvervuiling" pagina.

Volgende foto's geven een goed overzicht van de nachthemel "kwaliteit" in Drongen. 
(alle foto's met Canon 700D en Samyang F2/16mm lens getrokken bij ISO400 en 4 à 5s belicht).

De opname hieronder toont goed wat lichtvervuiling betekent voor nachtfotografie.
Er werden foto's genomen van de typische winter-nachthemel - met van links naar rechts Sirius, Orion, Hyaden en Plejaden - vanuit het "lichtvervuilde" Drongen en vanuit een locatie in Nieuw-Zeeland zonder lichtvervuiling (een zogenaamde "Dark Sky Reserve" in Twizel, NZ). 

Alle foto's werden met Canon 700D en Samyang F2/16mm lens, 13s bij ISO3200, genomen.
De bovenste foto's tonen een enkele opname van deze winter-nachthemel: vanuit Drongen is de foto reeds gans oranje-achtig gekleurd als gevolg van de aanzienlijke lichthinder. Vanuit Nieuw-Zeeland is er geen sprake van deze oranje-verkleuring en zijn er veel meer sterren en nevels zichtbaar in de foto-opname.
De onderste foto's tonen een combinatie van 10 opnames, vervolgens met AstroPixelProcessor en Photoshop CC nabewerkt. Vanuit Drongen kan je de lichtgradiënt wel enigszins goed verwijderen maar kan je maar een beperkt deel van de sterren van deze winter-nachthemel goed in beeld brengen. Dezelfde combinatie vanuit Nieuw-Zeeland toont een zeer rijke sterrenhemel met veel meer sterren en nevels (waaronder de Melkweg).

De hemelgloed of lichtvervuiling zorgt er dus voor dat zwakkere (minder heldere) sterren of nevels, deepsky-objecten... niet langer kunnen worden gezien of in beeld gebracht (de pixels van je camera zijn verzadigd met de kleuren uit het diffuse spectrum van de skyglow, de lichtvervuiling...)

De tweede opname (linksonder) toont een foto van de winter-nachthemel, einde maart 2020, vanuit de eigen waarneemlocatie (je kijkt richting zuidwesten). De skyglow aan de horizon is overduidelijk te zien...

In de derde opname (rechtsonder) zie je de ruwe opname van Orion (met Canon 700D en Canon 50mm lens), dat na bewerking hierboven werd gebruikt om de stertel-oefening te illustreren. Na 20s belichting overheerst de rode tint van de lichtvervuiling.

Hemelkwaliteit - lichtverontreiniging in Drongen in kaart gebracht

Op diverse plaatsen in Drongen werd het aantal sterren in Orion geteld (zie "Saving Private Orion" sterrentel-actie), de grensmagnitude (via mapjes van Globe at Night) bepaald en de SQM-waarde gemeten. De SQM- en grensmagnitude (LM) werden vervolgens ingeven in Globe at Night bij de juiste locatie. Meer info over grensmagnitude vind je eveneens op de "Lichtvervuiling" pagina.

De meeste lichtvervuiling ondervonden we op de parking van het station en het Drongenplein: je kan daar maar 4 à 5 sterren zien in Orion, grensmagnitude zit tussen 2 en 3 en SQM bedraagt 18,5 - 19,0.

Wat minder lichtvervuiling ondervinden we op onze eigen waarneem-locatie (12 sterren, eerder LM4 en SQM 19,5) en ter hoogte van de Drie Leien, op een plaats wat verder dan de openbare weg richting Drongen (9 sterren, LM4 en SQM 19,3).

In de Assels viel het wat tegen: hier is er al wat meer lichtvervuiling te merken (R4, stad Gent zelf): 6 sterren, LM3 en SQM 19,1.

Merk op dat een SQM-waarde die 1x kleiner is, betekent dat het daar 2,5x meer verlicht is: op de eigen waarneem-locatie is het dus 2,5x donkerder dan op het Drongenplein...

De map onderaan (via Globe at Night) toont de locaties waar er metingen werden gedaan (in het rood werd het aantal getelde sterren toegevoegd).

Alle recente registraties van de hemelkwaliteit in Vlaanderen (& Gentse omgeving) vind je op de "Saving Private Orion" pagina. 

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Website Builder Software